Friday, December 30, 2011

Kesedihan

Banyak dugaan yang berlaku lately nie! seriously aku tak kuat.. hanya air mata , doa & act menjadi temankan aku dalam beberapa bulan ni. memang aku tak kuat utk terima dugaan ini... mmg sgt ta kuat... itu saja yang mampu aku cakap.. nsb ada org yg phm & memahami kesedihan aku ni.. tp aku lg sedih smlm n kesian dkt my cousin.. aku tkt aku pun akan jd cm dia.. argh!!! aku sedih bila dgn npk dia sedih... serious aku mlm td tdo dalam kesedihan... aku bgn jugak dgn kesedihann..


Ya Allah Permudahkan la segala urusan hambamu ini Ya Allah

tabahkan hati hambumu ini dalam menjalani segala dugaan

yang telah kau berikan pada aku

Ya Allah lindungila hambamu ini

Ya Allah Berikan la ketenangan pada hambu ni


AMIN!!!

Wednesday, December 28, 2011

Pullman Putrajaya Lakeside

PULLMAN HOTEL



ME
SMILE ALWAYS


THE BEST MOMMY

ABANG & IBU



SUPER BEST

BORTHER & SISTER

ABANG PRIES & KAK PHYA

HALF THE FAMILY


LOVE THE KIDS
ADAM , ALYA & QISTINA




Sepetang bersama family tercinta













Tuesday, December 20, 2011

Sumpah lama giler jari ni tak mengigil2 menulis blog!

anak gadis arwah en.anuar sulaiman

yang memang sangat manja

al-fatihah


Dunia Baru Saya...

Kini saya berada di tempat baru semuanya baru...

Azam baru kira segala2nya baru..

bermulanya hidup seorang anak gadis en.anuar....

Dari Kecik mmg tak di nafikan lagi aku mmg anak abah..

since abah pergi tinggalkan aku , mak & adik..

hidup aku tak berapa bermakna..

aku lebih suka duduk sorg2 memendam perasaan. * tak selalu...

kekadang nangis sorg2 meraung sorg2 semua..

ambil bantal & nangis kuat2..

Sebab ;


"PERASAAN RINDU PADA ARWAH ABAH MEMANG TAK PERNAH PADAM"


walaupun sesaat..

wajah beliau sentiasa bermain di fikiran aku

setiap kali aku teringatkan beliau

walaupun hampir 4 bulan beliau pergi

tapi aku sebagi seorang anak

tidak pernah lupa walaupun sesaat



iloveyousomuch

imissyousomuch

no one can replace you from my heart abah




Saturday, December 10, 2011

Alhamudlilah...

Rezeki last month mmg yg aku tunggu2kan....
rezeki datang dari allah s.w.t ...
now i know my futher life!

for today
fyi anak yatim tak kira umur la bodoh!!!
mmg aku sgt2 bengang dgn somebody
aku tak salahkan sespe dalam hal nie
tp aku just salah kn someone yg mmg sgtt kurang ajar
yang makan harta anak2 yatim segala
tp dgn sifat dia tu dia makan diri dia sendiri
actly dia takut thats y dia buat aku maki aku segala
org berbudi kte berbahasa
spe yg ta berbudi aku ta tahuu la.

ta pe la allah maha mengatahui mana yg benar& mana yg dusta
berani kerana benar takut kerana salah
janji tetap janji
semoga allah balas segala perubatan yang kau buat selama nie
allah akan bayar semuanya "CASH"

aku akan ingat ayat2 kau
bukan niat nak "menipu&menindas"

terima kasih la yea
aku 100000000000xxx
ta sudii jpe kau mahu pun berurusan dgn kau

Friday, September 16, 2011

14/08/1960 - 24/08/2011 Al-Fatihah

ABAH,kakak rindu abah.Rindu sangat2 rasa mcm tak percaya apa yg berlaku nie.
kenapa terlalu awal abah pergi tinggalkan kami semua.
pada siapa lagi kakak nak mengadu masalah semua.
hanya abah yang memahami..
hanya abah yang menajar kakak erti kesabaran.
sekarang erti kesabaran dala hidup & diri kakak tiada lagi.
di sebabkan beliau.
kakak cuba hormat beliau.
tapi dia mencabar segala2nya.
hari nie kakak rasa hati kakak.
jiwa kakak semua kosong.
kakak mintak maaf abah
apa yang kakak lakukan tempoh hari
even abah tahu apa yang berlaku
abah senyap tapi naluri bapa kakak dapat baca semuanya
kakak mintak maaf banyak2 abah
kakak akan lakukan yang terbaik


kakak akan jaga mak & adik baik2
kami selalu merindukan abah.
kami akan sentiasa ingat segala kenangan2 terindah
bersama abah untuk selama-lamanya

tiada siapa boleh ganti abah di hati kami
hanya abah di hati kami sampai bila2

I am gonna miss you "Anuar Bin Sulaiman"

Sunday, July 24, 2011

miss you girlfriend :(


since kenal dia until now aku mmg selesa kawan dgn dia
she is my sugar!

aku kenal dia masa study dulu
time tu class math sama
selalu study sama
share ilmu sama
last sem sewa rumah pun dgn dia
1 bilik semua sama
skrg nie kami kurang utk bersama
masing2 busy dgn kerja masing2.
okay qie2 nanti kte free kte dating2 okay

iloveyouqie
nak sahabat dengan awak sampai bila2 okay
that my promise to you
muahhh...

Thursday, June 23, 2011

sarang-sarang nyamuk...

helloo people
sorry lama tak update blog nie
actually busy sikit ...
aku akan update blog nie besok ataupun sabtu mlm.. :)

Tuesday, May 31, 2011

missmyfamilysobad

actually almost 2months ta balik kampung..
busy sikit dgn keje n sabtu keje...
so na balik pn pk 2,3 kali penat badan jer..
mmg la aku masuk kul 9.
tp na mendaki tanggan 1-4 amat la sempot.
Sunday ptg tu mymum call bg pg td dowg xcden.
ati aku da papapa jer.
tang2 tu gak tgh drive meleleh air mata aku.
lps mgrb aku call "tanya everything".
then mak pas fon dkt abah..
abah pulak start ckp bukan2.. lagi tebal la dada aku nie
tahan sebak..
after few minute dia call balik , dia ckp ..
"kak ta pyh risau2 pk pasal abah , kak teruskan perjuangan kak"
lagi la dada aku tebal nagis2 aku..
almaklum la anak abahkan?
lagi pn da dkt seminggu nie abah ta bpe na sehat sgt..
last week pn dia br jer call suara happy jer.
mintak emil & pswd dia.
so aku pn ta de la rasa apa2..
than hr khmis cm tu cousin bg tahu tangan abah terseliuh...
aku pn bertambah la grm jugak mak aku ta na bg tahu aku awl2..

abah kak sayang abah..
get well soon..
maybe 2mgu lagi kak balik e2 pn kalau ta sebok tau...

loveyou abah&mak...

Wednesday, May 25, 2011

ku akan seperti dulu

pagi tadi bangun nak solat subuh
masa nak ambil wuduk ikat rambut
tetbe ku perasan rambut ku da semakin panjang
harap time sama rambut cm kat ats nie
*wink*

my sweet lolipop

ANIS ALYAA

saya sayang budak nie sbb dia suka bergaya
mulut pot pot pet pet jer 24/7
na anak cm dia sbb dia comel sangat
bijak n cantikkkk
na kawen na anak cm nie jugaks
tapi 4 sure every week kne dtg tgk mereka nie
MASA ngadung nanti
HAHAHHAA.

ADAM ASYRAF

saya sayang budak nie
sbb dia suka kco saya
panggil saya, manja2 semua dgn saya
peluk&cium saya jugak
na anak cm nie sbb nanti rupo cm cina
hehheehe
yea la dlu en bf pnh ckp saya nie mualaf
HAHAHAHAAH

RANIA ZAHIRAH

ish geram dgn dia sbb dia ratu jerit
saya suka ambk bitbit dia
saya suka kepit dia
baby nie sgt comel
na kwen ada ank cm nie
sbb mana la th makpak dia tdo
dia blh jerit sampai terbgn kn?
HAHAHAHAA..

just for fun
aku mmg mtk kne lempang dgn en bf
HAHAHAHAHAA..
kalau dia baca mesti dia gelak
kopem gelak!
two thousand eleven
on 22nd may 2011

Friday, April 15, 2011

sahabat!


sumpah aku sedih sangat2 . na tulis blog nie pn ta sampai hati. aku mcm ta percaya apa yg aku dgr dr kwn2 aku. ya allah , byk kali aku tertanya2 btl ke ? btl ke? actually mmg aku knl arwah since primary school dr sekolah kebangsaan sampai agama. ta silap masa sekolah agama jer kot 1 kelas dgn dia. biasa la zaman sekolahkan selalu jer ada yg ta ngam dgn bdk2 lelaki nie. suka kacau sana nie. tp mmg aku respect dia abis la. sbb suara dia time nasyid mmg sedap, dia pn ank kpd ustazah aku masa sekolah kebangsaan.. since high school ta silap from 1-3 dia dkt sekolah agama muhammadiah than form 4-5 br dia dkt "SUA".

sebelum aku dpt tahu pasal dia , aku tweet la dgn member sorg nie. tbe2 dia ckp , "mcm yg tertera di ats tu" . okay lps dia bg th semua tu. aku join group "SUA" dkt fb. memandangkan aku online gne IPAD so ta puas na tgk.. lps dia bg th semua tu aku da rasa sayu jer hati nie.. aku ta henti2 sedekah al-fatihah utk dia,aku ta sangka rupa2 nya dia da pergi dlu. sumpah aku sangat2 menyesal sbb ta dpt tgk arwah masa dkt hospital sedangkan da ada niat na tgk smlm, tp na buat mcm mana arwah telah meningal pada hari rabu. aku dpt th pn around 530pm cm tu. sbb aku tergerak hati na online! aku baca byk kali dkt group tu dia ckp "irsyad" da meningal. aku mmg sebak sgt. hati aku sayu... until now aku rasa terkilan sbb ta g tgk dia.. syukur sbb dia tidak terseksa terlalu lama. semoga rohnya d tmptkan d kalangan org yg beriman. amin!

aku selalu berpegangan pada kata2 nie:
''sabar dalam menempoh hidup didunia yang fana ini, hanya kpd allah jua kita akn kembali"

al-fatihah
kepada ustazah&family&aini.

Sunday, April 10, 2011

sakit hati!

sumpah sakit hati giler
okay starting now
mmg la ta akan layan
pergi mati sama lu
wa pn ta paham apa yg lu na
makin lama lu makin cm
"gampang"
lu buat wa
wa buat lu balik
lu kena ingat
wa simpan wa pendam
lu na tgk wa punya
angin meletopkan?
lu tunggu lu buat la hal
jgn sampai ada yg mati
lu jgn egt wa ta berani
lu cabar wa???
mmg lu silap

p/s ; ta ada kne mengena dgn sespe pn sja buat bnda alah nie ;)

Thursday, April 7, 2011

stupid + funny

sumpah aku na gelak tgk dowg nie
HAHAHAHAHAHAHAHA
okay aku mampu gelak jer
yang mampu ku ucapkan
adalah
Kesian , Kesian , Kesian , Kesian
ckp mcm apa tah
bila aku tgk aku na gelak
kesian org tu
meh makcik stalker awk
tapi memang makcik
awal2 lg selalu stalker awak
sahabat-sahabat
jgn merajuk lagi
*sambil buat simbol sengeh2 .
*( giler )


from
myBFF "miss Y" yg bangang
na pujuk aku konon
tp buat lawak yg bodoh tah apa2 tah
okey thanks "miss Y"
aku mampu gelak
tp ak merajuk dgn ko lg
selagi ko ta pujuk aku btl2
bye

Tuesday, March 22, 2011

siapa ada pertua yg blh buat rambut panjang dgn cepat???? help help help help help!!!




damn!
imissmyoldhair.
ineedmylonghairback!
nie la makanya ta na dgr ckp
"si kekasih ati a.k.a my baby"
okey bb im promise after this ta na cut lg
na simpan panjang2 okey.






Thursday, March 3, 2011

berdiam diri utk seketika!

tak bercakap pn dgn kekasih ati
sudah 2 hari berdiam diri
nak tahu jawapan tlg tanya si dia okey
hati nie makin lama makin tawar mcm ta letak "garam+gula"
okey now pandai2 la awak jge diri awak
da pergi merantau tu sy doakan semgoa awak
jumpa org yg super perfect tuk awak
"YEA"
saya akan egt segala kata2 awak

hati awak tu masih hitam&tidak nampak segala
keikhlasan & pengorbanan saya
selama nie

cuma sekarang saya
na ucapkan terima kasih
kerana buat saya bergini&utk selamanya2
hanya allah s.w.t tahu apa yang jd

take care

Wednesday, March 2, 2011


God can heal a broken heart, but you have to give Him all the pieces.
When love is lost, do not bow your head in sadness; instead keep your head up high and gaze into heaven for that is where your broken heart has been sent to heal
Sometimes I wish I were a little kid again, skinned knees are easier to fix than broken hearts
Heavy hearts, like heavy clouds in the sky, are best relieved by the letting of a little water
We are never so defenseless against suffering as when we love, never so helplessly unhappy as when we have lost our loved object or its love.
You learn to like someone when you find out what makes them laugh, but you can never truly love someone until you find out what makes them cry."
One of the worst feelings in the world is loneliness. Sitting in the dark by yourself in the wee hours of the night gently crying. Nobody knows what's going on with you. How could anybody realize what's happening? Everybody you know is resting peacefully in their bed awaiting the new day tomorrow. But for you, there's no difference in the days. They pass monotonously. And before you know it, it's all gone."
You were always there when I needed you, never left my side, always there to lean on, and dry the tears I cried. I could always talk to you, you never seemed to mind, your voice so honest and gentle, your words so honest and kind, I thought I'd never meet someone, as special as you are, you're my best friend in the whole wide world, you're my shooting star."
I want to remember how you've made me laugh, and sometimes cry, and I never want to forget how special and different you are. And how you touch my heart in a way that no one else could…”

how i miss you!

My Darling, How I miss your touch
I miss your whisper of "I love you so much"
Your love is so sweet, so gentle, so tender
So wonderful - just like the sender
My love for you is so true and so deep
I pray that my love you will forever keep
I love you more each and every day
I love you, Baby - in every way
I love it when you Grrrrrrrrrrrrrrrrrr! ! ! ! !
OMG - that makes me Purrrrrrrrrrr! ! ! !
LYL - is where I want to be
Me pleasing you and you pleasing me
I want to be touching you - skin to skin
Baby - I am ready for our life to begin
I am counting the days until then
You will long for love - never again
I will love you like crazy for the rest of your life
You will have the best friend, lover and wife
I want to be your everything
I want to be what makes your heart sing
I love you, Darling - please never doubt
I love you so much - I want to Shout
Until we are together again - hold me in your heart
I am holding you in mine - as I have from the start

hello baby march!

2/3/11
new baby born
530am at "DEMC

Monday, February 21, 2011

i-phone!

i phone
isu from my cousin
sbb dia ta npk ku pegang i-phone tu
okey bye!

nobodies perfect

everybody makes mistakes. nobodies perfect

kalau da ta suka jgn npk kang sgt blh ta?
(HIPOKRIT)
kesian la dkt org tu
kenapa la hidup ko nie suka sgt pilih kasih?
may b org tu ta se-perfect si dia
tp kau jgn npk kang sgt yg ko pntingkan si dia dr si dia
ku bukan na ckp apa
org tu duk cerita je dgn aku
sampai aku pn naek lemas+rimas
na mengutuk pun agak2 la
kaw na kutuk org tu cantik ke ta ke e2 dia punya pasal
ko cantiks sgtt ke cantiks sgt ke?
ta ksh la dia ank "DATO + TAN SRI+++"
tp jgn na pandang hina blh ta?
biar la dia harta makbpk dia ke
ada dia kaco harta makbpk korg??
ada ke? ada ke? ada ke?
WAHAI GADIS;
biar la mereka dgn life mereka
mulut tu jgn na lancang2 sgt yea!!!
ikt kn hati aku mmg aku na lancangkan lg mulut
"SI GADIS"
org tu br na hdp aman&damai
tp korg nie duk 'KERUH" kn lg kenapa,kenapa,kenapa?
kesian la dkt mereka
sbb kan korg
gadoh +++
sebab org lain.
mereka sedang d lamun kebahagian
please leave form her life !!!

will cont with the new story

Saturday, February 19, 2011

Maksud Nama Saya


NURUL
Cahaya

AINAA
Mempunyai mata yang cantik

thanks to mum & dad
sungguh indah nama yang telah mereke beri pada ku
iloveyousomuch

Maulidur Rasul

Salam Maulidur Rasul

Maulidur Rasul bermaksud "kelahiran rasul"
ia ;

adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Isnin 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 20 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

__________________________

bila egt zama2 sekolah agama dlu
sedih sgt bila ustazah@ustaz bercerita
tentang nabi muhammad.

salam maulidur rasul utk semua.. :)

Sunday, February 13, 2011

mohd zaidi ..

mybestfriendever
imissyoubotak

i know him since dkt myspace lg.
last jpe 2009 kot.
just knl dgn nama "EDY"
*
about him
*
dia sgt2 la memahami kwn2 dia
suka buat kwn2 dia happy
giler sgt2
suka buat aku tergelak smpai na terkucil
yg paling best
dia suka cakap dgn aku
dgn kata2 dr puisi
oh edy ko sungguh jiwang
sore da mcm makayamss pn ada
bila da start ckp dgn dia
mak ai!
sshnya dia na berhenti
"kaw byk mkn muntut ayam yea?"

kwn dgn kaw sampai mati
da kaya jgn lupa aku

salam sayang dr sahabatmu
nurulainaaaanuar

speak now!

I am not the kind of girl
Who should be rudely barging in
On a white veil occasion
But you are not the kind of boy
Who should be marrying the wrong girl

I sneak in and see your friends
And her snotty little family
All dressed in pastel

And she is yelling at a bridesmaid
Somewhere back inside a room
Wearing a gown shaped like a pastry

This is surely not
What you thought it would be
I lose myself in a daydream
Where I stand and say:

Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said "speak now"

Fun gestures are exchanged
And the organ starts to play
A song that sounds like a death march

And I am hiding in the curtains
It seems that I was uninvited
By your lovely bride-to-be

She floats down the aisle
Like a pageant queen
But I know you wish it was me
You wish it was me (Don't cha?)

Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said "speak now"

Don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
Your time is running out
And they said, "speak now"

Oh Oh Oh! ( said speak now.... )


I hear the preacher say
"Speak now or forever ho-old your pea-ea-ea-eace
There's the silence, there's my last chance
I stand up with shaking hands, all eyes on me

Horrified looks from
Everyone in the room
But I'm only looking at you.

I am not the kind of girl
Who should be rudely barging in
On a white veil occasion
But you are NOT the kind of boy
Who should be marrying the wrong girl!!!!!

So don't say yes, run away now
I'll meet you when you're out
Of the church at the back door

Don't wait or say a single vow
You need to hear me out
And they said, "speak now"

And you Say
Let's run away now
I'll meet you when
I'm out of my tux at the back door

Baby, I didn't say my vows
So glad you were around when they said
"Speak now"

Thursday, February 10, 2011

: PHOTOSHOOT PERCUMA bernilai RM150 anjuran Faridism Photography

i wanna join us
but my bf said ' ta minat'
i am so sad
berkali2 pujuk pn dia ta layan.

actually CONTEST
nie member i n her bf yg buat
so di sni i cma na try nasib je
mana la th rezeki dapatkan?

kalau korg na join
korg blh la pergi ke
blogger

http://www.farolalo.blogspot.com

@

facebook

Faridism Photography

Sunday, February 6, 2011

CNY

rasa malas untuk menjalankan semua keje
yea la seminggu cutikan?
hehehhee.
okeyy
cuti seperti biasa la
semua aunty2 ku pulang ke kampung halaman
niat mereka utk bercuti menjd 1 kisah sedih
d mana 2 pupu mak ku meniggal
actly rasa ta pcya juga sbb arwah sgt2 aktif.
even ta berapa knl & rapat pun
tp if dkt rmh nie buat open house mesti wife dia tlg masakan
ta silap arwah hanya sakit kencing manis je
on Thursday , ptg mak uda call mak usu
then mak usu ckp arwah ada dkt hospital.
uda , alang & mak pun g la hospital
dowg ckp arwah ada ketumbuhan kot dkt otak ta silap la
then ptg tu dr sabak bernam ke klg , klg trnsfer ke sg blh.
after opret tu arwah hanya bergantung nyawa pd mesin je
1025 am friday arwah telah pun menghadap ilahi.
syukur kerana arwah tidak terseksa terlalu lama.
ptg tu juga d kebumikan di tanah perkuburan batu40,
iaitu tanah wakaf arwah onyang ku d mana kebyk semua sedara2
di temankan d tanah perkuburan yang sama.
sama2 kita sedekahkan al-fatihah buat keluarga beliau.
amin.
*
*
*
*
*
*
*
ha na jd kan cerita after solat margib.
cousin ku najihah azman.
saja buat ku nie gatal2 tangan utk main game
almaklum la dunia e2 sudah ku lupakan
dia pulak download game yg best2 ku pun apa lg mengambil kesempatan
utk ambil semua game2.
now 1 game telah ku abis main ada lg 5 game blh tamat.
*
*
*
*
okey byeee

so sick

oh flu please go away from my life
you really make me always not in mood
i want back normal life
can laugh and sing
please , please , please
i hope this week last
am ful-ing

hello February

i hope this month will be much better then before. hugsss ♥

Monday, January 24, 2011

gemilang


tersentap tgk cerita nie dr mula lagi
cerita nie pasti akn ku tonton
dalam apa juga keadaan
tp pn sampai bergdo2 dgn my lil bro
sbb dia ckp ta best
sekali mak sounddd
terdiam ko dikkk..
hahahhaa..

Every Monday
9 pm
tv 3

cermin kereta ku! RETAK SERIBU!

22 . 01. 2011
sumpah aku F*** lori tu
otw for kenduri cukur jambul d sekincan
menjadi 1 kenangan yang paling sesak nafas aku d buatnya
actully i ambk line sebelah kanan
tuk ptg lori tu lgpn lori tu jauh lg
tah mcm mana btu dr lori tu jatuh kne kereta
pap.... i ckp mak!!! i da gelabah& mengigil2 da kaki
ohh time tu i da jerit2 da.. nsb ta de kereta dkt line kiri.
if ta cnfm2 xsiden!
time tu sedih sgt
br 2 last week tayar pecah & now cermin lak
then my mum call pak usu mtk tlg
then ada polis peronda lalu n berhenti tanya
ohh time tu air mata je da meleleh
segan i
*
*
*
*
*
after few minute br pak usu, mak usu& nazirul dtg
usss lega rasanya
trs ata balik rmh
nsb abah cool je tkt gak dia marah n whatever

*
*
*
*
*
see the picture okey
*
*
*
*
*
*
*
*

retak seribu

cermin nie after d buka kne ketuk2 br blh
dkt 2jam gak tgu dkt bengkel sepupu nie

Saturday, January 22, 2011

khurafat

memandangkan da lama ta tgk movie
so aku pun ckp dgn si dia tgk movie je la
pap rm15 1person!
terkejut maksss
yea la last tgk movie ta silap bln 10 last year.
hehehehe.

cerita nie mmg best
i sampai tutup2 mulut sbb tkt mejerit
then mmg terbaek sbb lupe bwk shawl.
hukhukhuk.
okey bye

Wednesday, January 12, 2011

lots of love

noh hujan@justin bieber
adam mcm cina la
alya dgn gaya muncung dio

puteri yang pemalu
ratu menjerit
alya with 3 doll botak
sian ta ada rambut
bf & gf
bf&gf
part 2

mari belajar

Simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah.
Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat dan padat.
Senarai simpulan bahasa beserta dengan maksudnya adalah seperti yang berikut:

Simpulan Bahasa
Maksudnya
ada anginberkelakuan luar biasa pada sesuatu ketika
ada hati

mempunyai keinginan yang melebihi kemampuan untuk melakukan atau memiliki sesuatu

air mukarupa atau wajah seseorang
ajak-ajak ayamtidak bersungguh-sungguh semasa mempelawa seseorang
ada bakatmempunyai tokoh atau perwatakan
alas perut

makanan yang dimakan untuk sementara waktu sebelum memakan makanan yang mengenyangkan

anak angkatanak orang lain yang dipelihara sebagai anak sendiri
anak bapaanak yang disayangi oleh bapa
anak buahorang yang di bawah jagaan seorang ketua atau anak saudara
anak emasanak yang disayangi oleh ibu bapa atau ketuanya
angkat kakimeninggalkan sesuatu tempat kerana sesuatu sebab
atas anginnegara-negara di sebelah barat
atas pagartidak menyebelahi mana-mana pihak
ayam tambatanorang yang menjadi harapan dalam sesuatu pertandingan
bahasa pasarbahasa Malaysia yang tidak betul tatabahasanya
banyak mulutorang yang banyak bercakap
batu apiorang yang suka menghasut
batu loncatan

sesuatu yang dijadikan alat untuk mendapatkan sesuatu yang dihajati

bau-bau bacangtali persaudaraan yang jauh
bawah anginnegara-negara di sebelah timur
bekas tanganhasil kerja tangan seseorang
beralih akalberubah fikiran atau pendapat
beralih anginpergi ke sesuatu tempat untuk berehat
berat hatienggan; malas
berat mulutpendiam atau tidak suka bercakap banyak
berat tulangorang yang malas bekerja
berat sebelahtidak berlaku adil
berbelah bagisukar untuk membuat keputusan
berhati batudegil dan sukar menerima nasihat
berhutang budipatut membalas kebaikan seseorang dengan kebaikan juga
bermuka duatidak jujur
bertikam lidahbertengkar; berdebat
besar hatibergembira atau berbangga akan sesuatu
besar kepaladegil; sukar menerima pandangan orang lain
buah hatiorang yang dikasihi atau dipuja
buah mulutsesuatu yang menjadi perbualan orang ramai
bush tanganhadiah yang dibawa ketika melawat seseorang
bulat hat!bersungguh-sungguh ketika membuat sesuatu; sudah nekad
buruk sikumengambil balik sesuatu yang telah diberikan kepada orang lain
buta hatitidak dapat menerima pengajaran; zalim; kejam
cahaya mataanak
cakar ayamtulisan yang buruk
campur tanganturut serta atau mencampuri urusan orang lain
cari jalanberusaha atau berikhtiar melakukan sesuatu
epat tangansuka mencuri
dalam tangansudah pasti akan diperoleh
darah daginganak kandung
durian runtuhkeuntungan yang diperoleh dengan tidak disangka-sangka
gaji buta

mendapat gaji tanpa perlu bersusah payah atau bekerja bersungguh-sungguh

gelap mata

hilang pertimbangan kerana terpengaruh oleh wang atau harta

harga dirimaruah atau kehormatan seseorang
harga matiharga tetap yang tidak dapat ditawar lagi
hati batudegil atau keras hati
hidung tinggisombong atau tinggi diri
hilang akal

tidak tahu apa-apa yang perlu dibuat; hilang pertimbangan diri

ikat perutmenahan lapar kerana berjimat
iri hatimenyimpan perasaan dengki atau cemburu
isi hatiperasaan dalam hati
jalan buntutidak ada jalan penyelesaian
kacang hantuorang yang jahat dan suka mengganggu orang lain
kaki ayamtidak berkasut atau berselipar
kaki bangkutidak berkebolehan bermain bola
kaki botolsuka minum minuman keras
kecil hatiberasa tersinggung atau merajuk
kepala anginperangai yang tidak menentu
kepala batudegil dan tidak mendengar nasihat
kera sumbangorang yang tidak suka bergaul dengan orang lain
khabar anginberita yang belum tentu benarnya
langkah kananbernasib baik
langkah seribucepat-cepat lari kerana ketakutan
lidah bercabangkata-kata yang tidak dapat dipercayai
lipas kudungcepat membuat kerja
lintah darat

mengambil keuntungan berlebihan atas pinjaman yang diberikan

makan anginbersiar-siar untuk berehat
makan suapmenerima rasuah
malu-malu kucingberpura-Aura malu di hadapan orang
mandi peluhbekerja kuat
mati katakmati dengan sia-sia
membabi butamelakukan sesuatu tanpa berfikir
membawa diritahu menjaga diri
membuka jalanmemberi laluan kepada orang lain
membuka tembelangmenceritakan keburukan seseorang kepada orang lain
memeras otakterlalu kuat berfikir atau belajar
menarik diritidak turut serta; meletak jawatan
mencari jalanberusaha untuk melakukan sesuatu
mencuci matagembira memperhatikan sesuatu yang indah
mencuit hatilucu; menggelikan hati
mengabui matacuba memperdaya; menipu
mengadu domba

memperlagakan seseorang untuk memecahbelahkan persahabatan dan sebagainya

mengambil anginbersiar-siar untuk berehat
mengambil beratmemberi sepenuh perhatian
mengambil hatidapat memikat atau mempengaruhi
mengasah bakatlatihan untuk mengembangkan bakat
muka temboktidak berasa malu
mulut muraikuat bercakap atau berbuat bising
mulut tempayantidak dapat menyimpan rahsia
murah hatisuka bederma; tidak kedekut
naik anginterlalu marah
nyawa-nyawa ikanhampir-hampir mati
orang atasanorang yang berpangkat tinggi
otak cairpintar atau bijak
otak keringkurang siuman
otak udangbebal atau bodoh
paku belandabarangan yang tetap harganya
panas hatimeradang atau marah
panjang tangansuka mencuri
pasang telingamendengar dengan teliti
pekak badakkurang jelas pendengarannya; tidak dapat mendengar bunyi yang kuat
pembasuh mulutmakanan atau minuman yang dihidangkan selepas makan nasi
perang mulutpertengkaran
pilih kasihmemberi layanan yang lebih kepada orang yang disukai
pisau cukurperempuan yang suka menghabiskan harta benda lelaki
puteri lilintidak tahan terkena panas matahari
putih hatiikhlas; jujur
putih matamengalami kekecewaan
rabun ayampenglihatan yang kurang jelas
rambang matasukar membuat pilihan
ringan tangansuka membuat kerja: menolong orang
sampai hatitergamak melakukan sesuatu kerja
serkap jarangmembuat tuduhan secara agak-agak atau tanpa usul periksa
tangan terbukamenyambut sesuatu dengan senang hati
tangkai jeringorang yang kedekut
tawar hatitidak mempunyai minat lagi
tebal mukatidak tahu malu
telinga kualitahan hati menerima kemarahan
telinga lintahtajam pendengaran
telinga nipiscepat marah atau meradang
terang hatimudah memahami sesuatu
tidur-tidur ayamtidur yang tidak nyenyak
tin kosongbercakap besar tanpa ilmu
titik peluhhasil usaha yang bersungguh-sungguh

saya hanya mahu tahu maksud
KECIK HATI SAHAJA YEA
bye